Videos explicatius, el poder de les imatges

Videos explicatius, el poder de les imatges aplicat al Màrketing

Sovint ens pregunten el motiu de l’èxit dels vídeos explicatius i les infografies com a eines del màrqueting de continguts. Nosaltres acostumem a contestar amb una altra pregunta: dels cinc sentits quin et faria més por perdre? La resposta sempre és: la vista, sense dubte. Tothom contesta el mateix. El que ens dóna una idea de la importància que tenen per tots nosaltres les imatges: no suportem la idea de perdre la capacitat de veure. I és que els ulls són una prolongació del nostre cervell. El 70% dels nostres receptors sensorials estan en els ulls. Una part enorme del cervell, gairebé el 50%, està involucrada en el processament d’imatges visuals (Marieb, I. N. & Hoehn, K. (2007). Human Anatomy & Physiology 7th Edition, Pearson International Edition).
No obstant això, paradoxalment, encara és molta la gent que no sembla donar-li a les imatges la importància que tenen. Per exemple, quan es tracta de fer presentacions. Vivim en una civilització tant intel·lecte-centrada (si se’ns permet l’expressió) que tendim a sobrevalorar tot allò que apel·la a la raó, com les paraules, en detriment d’allò que es dirigeix a la percepció, a la intuïció o a l’emoció, com les imatges. Quin gran error!

El Poder de les imatges

Recordes aquesta imatge?

 huella-luna-neil-armstrong

Una sola imatge és capaç d’explicar una història complexa. És a dir, pot conceptualitzar. Una sola imatge té la capacitat de suggerir coses que ni amb mil paraules es podria. Això és, pot inspirar. Una imatge queda gravada en la memòria.
Una imatge com aquesta

fondo_caballo-1024x640

és el més proper a la “cosa” que descriu, mentre que les paraules

cavall          лошадь          horse          馬          cheval

no deixen de ser instruments artificials que hem hagut d’aprendre.
I tot això, que ja apuntava el psicòleg alemany Rudolph Arnheim en els anys 60 en la seva teoria del pensament visual (Arnheim, Rudolph. Visual Thinking. Berkeley: University of Califòrnia Press) és més rellevant que mai avui dia en un entorn saturat de missatges, en el qual és imprescindible conquistar l’atenció i facilitar la interiorització del TEU missatge.

Les imatges són més interessants. I més eficaces.

En 1986, un estudi patrocinat per 3M a la Universitat de Minnesota (D. Davies, D. and R. Bathurst, The Telling Image The Changing Balanç between Pictures and Words in a Technological Age. Oxford University Press) va trobar que els presentadors que usen ajudes visuals són un 43% més eficaços per convèncer als membres del públic. No hi ha res que li produeixi més plaer al cervell que entendre les coses.
Les imatges impacten, es recorden i interessen. Les paraules, soles, exigeixen un esforç, són més difícils de recordar i avorreixen… zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.
Per totes aquestes raons s’estan popularitzant en la web 2.0 eines del Màrqueting de Continguts tan visuals com els vídeos explicatius i les infografies. Només una dada: En els últims 5 anys el terme “Infographics” al món ha tingut aquesta evolució de recerques en Google Trends, la qual cosa dóna una idea de l’interès que desperta.

Infographics as seen in Google Trends

Prou doncs de paraules, ho deixem per avui amb un vídeo explicatiu de The Visual Speech que il·lustra a la perfecció el que hem explicat:

Categorías: Video explicatiu

Comments 0

Leave a Reply:

Pin It on Pinterest

Share This