El valor de les imatges

Una imatge val més que… quantes paraules?

Els vídeos explicatius i les infografies són demostracions inqüestionables del poder que tenen les imatges. Missatges que explicats d’una altra manera serien indigestos i avorrits per la seva complexitat, explicats amb l’ajuda d’imatges senzilles, directes i icòniques, aconsegueixen arribar, calar i fixar-se en la memòria. Segur que ho has sentit infinitat de vegades: Una imatge val més que 1.000 paraules. El número 1.000 és una arbitrarietat, evidentment. Però és un recurs retòric que expressa molt bé el poder brutal de les imatges en comparació amb les paraules. A continuació t’explicarem el perquè d’aquest poder de les imatges. Només t’avancem que això és així per culpa de (o gràcies a) el nostre cervell.

Les imatges són instantànies

Estudis científics realitzats demostren que ens porta només 150 mil·lisegons processar una imatge. Perquè el nostre cervell desxifra tots els elements d’una imatge simultàniament, mentre que el llenguatge verbal es descodifica d’una manera lineal, seqüencial, la qual cosa fa que augmenti el temps de processat, perquè cal processar un element rere l’altre. Ningú ens ha ensenyat a veure, naixem amb aquesta capacitat. Un nadó és capaç de veure i reconèixer molt abans que pugui parlar, perquè el llenguatge és una eina que hem d’aprendre. Això vol dir que el llenguatge escrit o parlat exigeix ​​un esforç de descodificació, encara que no en siguem conscients. Per això, per exemple, és més fàcil mostrar un quadrat que descriure-ho.

2

Les imatges són enganxoses

Les paraules són processades per la nostra memòria de curt termini, on només podem retenir més o menys 7 bits d’informació per unitat de record (per cert, aquest és el motiu pel qual els números de telèfon tenen 7 xifres). Les imatges, per contra, van directament a la nostra memòria de llarg termini, on queden ja enganxades indefinidament. (Visual Literacy, Dr. Burmark, Lynell)

Comprova-ho per tu mateix, llegeix això:

3

Segur que amb aquesta breu descripció hem despertat en la teva memòria una imatge guardada allà des de fa… quants anys? I l’estàs veient, ntítida, fresca com el primer dia. Les imatges s’enganxen a la memòria i aquí es queden adherides, com aquesta i tantes altres que tens (tenim) en el cervell.

Una imatge, una emoció

Les imatges provoquen una reacció més ràpida i potent que les paraules. Això es deu al fet que la memòria visual es codifica en el lòbul temporal mig, el mateix en què es processen les emocions. El cervell està programat perquè els estímuls visuals i les respostes emocionals estiguin íntimament relacionades.

Quina és la teva reacció a aquesta fotografia?

Big-baby-smile

Si describíssim aquesta imatge amb paraules, pots tenir per segur que la teva reacció emocional no seria ni tan forta ni tan ràpida.

Definitivament, llevat que les nostres paraules, conceptes o idees estiguin associats a imatges, entraran per una oïda i sortiran per l’altre sense deixar rastre pel camí. I a la web 2.0, per destacar, impactar i ser recordats en un univers de milers de imputs simultanis és imprescindible més que mai ser molt visuals i aprofitar el poder de les imatges. Això és exactament el que fan els vídeos explicatius i les infografies i altres eines del màrqueting de continguts. I això és el que explica el seu èxit i popularitat. Us deixem amb un altre vídeo explicatiu que demostra de forma excel·lent el que estem comentant:

Categorías: Video explicatiu

Comments 0

Leave a Reply:

Pin It on Pinterest

Share This