El mapa d'Abraham Lincoln

L’obsessió d’Abraham Lincoln per un mapa (o el poder de les infografies)

Tot i que el president Abraham Lincoln és recordat en part per l’eloqüència de les seves paraules i els seus discursos, pocs coneixen la seva fascinació per una imatge.

Cap a 1861, quan la unitat dels Estats Units d’Amèrica s’estava a punt d’ensorrar, Lincoln va començar a obsesionar-se per un mapa. Però no era un mapa qualsevol: mostrava la densitat de població esclava en els estats del sud dels Estats Units. Al mapa, els comtats amb una gran quantitat d’esclaus estaven tenyits de negre, mentre que els que tenien pocs esclaus estaven representats en color blanc. Les densitats intermèdies de població esclava es repartien els diferents tons de gris, com es pot veure en aquesta reproducció del mapa.

bigslaverymap

Era literalment un retrat de l’esclavitud.

Una idea de la importància que tenia aquest mapa per Lincoln ens la dóna el fet que Francis Bicknell Carpenter ho inclogués en el seu famós quadre First Reading of the Emancipation Proclamation of President Lincoln (com es pot veure aquí baix, a la cantonada inferior dreta).

emancipation_proclamation
Lincoln l’estudiava sovint. Per a ell, evidenciava que el sud no era un bloc uniforme. Àrees molt esclavistes (com els comtats que vorejaven el riu Mississippi, per exemple, representats en color negre al mapa) tendien a ser secessionistes, mentre que els comtats amb el color gris més clar eren més susceptibles de sentir simpaties per la Unió. El mapa li permetia visualitzar l’enemic i entendre millor la situació.

Per al president era el “mapa de l’esclavitud.” Avui en diríem infografia.

El poder de les infografies per a visualitzar informació

Les infografies d’avui dia fan el mateix que feia el mapa de Lincoln: ens ajuden a processar ràpidament informació complexa. El motiu del seu poder és la naturalesa visual del cervell humà.

Des del moment en què els animals a la terra van desenvolupar el sentit de la vista, l’avantatge va ser per a aquells que millor i més ràpidament distingien patrons o detalls inusuals de l’entorn que indicaven potencials amenaces o oportunitats. Milions d’anys d’evolució han modelat el cervell humà per tenir una percepció immediata i precisa del seu entorn. Per això, per exemple, més de la meitat del nostre cervell està dedicat a processar informació visual, segons l’Oxford Handbook of Cognitive Psychology, el que explica per què som capaços de descodificar imatges tan ràpidament.

Partint d’aquesta innata capacitat cerebral de l’ésser humà, el que fan les infografies és agafar informació que ens resulta difícil d’absorbir i convertir-la en formes i colors que el cervell és capaç d’interpretar a gran velocitat.

Els 10 avantatges de les infografies

1. Les infografies fan que la informació sigui més atractiva

A la gent li interessen els fets, les dades i les estadístiques. Les infografies els presenten d’una forma més atractiva, el que fa que la informació sigui més eficaç que només amb paraules i números, perquè el cervell gaudeix amb els colors, línies i formes. Quan parlem d’infografies no estem parlant d’estètica, estem parlant d’eficàcia de la comunicació.

2. Les infografies capten l’atenció

Les infografies criden l’atenció immediatament. Ja sigui en la pantalla de l’ordinador o impreses en paper, els colors i les formes de les infografies aconsegueixen l’efecte d’atreure la teva atenció. Els textos, des d’un punt de vista formal són tots iguals, un conjunt de lletres una darrera l’altra, i no saps si et van a interessar fins que no els has llegit parcialment (per exemple, el titular). Una infografia ja ha captat la teva atenció encara abans de conèixer el contingut. Tenint en compte que la nostra capacitat d’atenció és de només 8’25 segons, un text té moltes possibilitats de passar desapercebut.

capsulas-divan-alta3

3. Les infografies són fàcils d’entendre

Donada la seva particular naturalesa visual, al nostre cervell li porta només 150 mil·lisegons processar una imatge, mentre que un text ens exigeix ​​un major esforç. De nou estem parlant d’eficàcia. El cervell està genèticament preparat per descodificar imatges ràpidament, per això les infografies aprofiten aquesta qualitat per presentar dades en forma de gràfics que s’interpreten d’un cop d’ull.

4. Les infografies combaten l’avorriment

Qui està disposat a perdre el temps interpretant grans quantitats de dades i xifres? Qui té ganes d’avorrir sobiranament quan pot obtenir la mateixa informació d’una manera més simple i efectiva a través d’una infografia? Les infografies converteixen una activitat avorrida en alguna cosa interessant i divertida.

5. Les infografies són més persuasives

A causa de la seva singular forma de presentar la informació i la seva forma clara d’exposar-la, les infografies tenen una major capacitat de persuadir els lectors. Quan produeixes contingut de qualitat en forma d’infografia, que educa i ofereix valor, aconsegueixes una major credibilitat.

6. Les infografies tenen capacitat viral

Precisament, per totes les raons que venim detallant, les infografies tenen una gran capacitat viral. A la gent li encanta compartir-les a les xarxes socials. A Twitter, per exemple, la xarxa social més procliu a les infografies, els tweets amb infografies aconsegueixen un percentatge de retweets un 800% superior als tweets d’articles de només text.

7. Les infografies augmenten el trànsit a la teva pàgina web

Una infografia linckada a la teva pàgina web, per la seva pròpia naturalesa, atractiva, interessant i persuasiva, augmentarà el trànsit a la teva pàgina web, perquè provoca “clics” i “shares”. Una infografia de qualitat és una bona porta d’entrada a una pàgina web.

8. Les infografies milloren el record

Els conceptes són molt més fàcils de recordar si aquests són presentats en imatges en lloc de paraules. Es diu “Efecte de Superioritat Visual” i ha estat demostrat científicament des que Allan Paivio, catedràtic de Psicologia a la University of Western Ontario, va començar a estudiar-ho a la dècada dels 70. De fet, les persones tendeixen a recordar només un 20% del que llegeixen, però fins a un 80% del que veuen. Les infografies aprofiten el Efecte de Superioritat Visual per aconseguir que la informació que transmeten sigui molt més memorable.

capsulas-divan-alta6

9. Les infografies augmenten el Brand Awareness

Una infografia no és anònima. Un cop ha aconseguit l’efecte de cridar l’atenció, interessar i fer gaudir el lector amb la informació que conté, aquest sistemàticament sent la necessitat d’esbrinar la companyia autora d’aquesta peça de comunicació, i la seva mirada es desplaça automàticament cap a la base de la infografia. Allà trobarà el teu logotip.

10. Les infografies beneficien el SEO

Sí, les infografies milloren el SEO de la teva pàgina web de manera econòmica, ràpida i, sobretot, orgànica. Com a contingut d’alt valor, les infografies poden aconseguir que espontàniament altres propietaris de llocs web enllacin al teu lloc web. A més, gràcies a l’efecte viral de les xarxes socials, el teu lloc web pot veure un augment immediat en el seu trànsit. Com a conseqüència, Google indexarà millor la teva pàgina web gràcies a l’algoritme de Google “Page Rank”.

Realment els avantatges de les infografies són molts. El desafiament és dissenyar-les. Recopilar la informació rellevant, nova i que aporti valor sobre un tema, i ser capaç de presentar-la de forma atractiva, clara i memorable. Aquí en tens una que hem fet a The Visual Speech precisament sobre el Màrqueting de Continguts Visuals. A veure què et sembla. Ens encantaria conèixer la teva opinió.

 

 

Categorías: Infografia

Comments 0

Leave a Reply:

Pin It on Pinterest

Share This