Anatomia del màrqueting de continguts visuals (Infografia)

Els continguts visuals són imprescindibles per captar l’atenció i fer arribar el teu missatge a l’era de la infoxicació

Som a l’era de la informació. Mai com ara el nostre cervell ha estat sotmès a una allau d’informació tan gran com la que patim avui dia.

Segons el Dr. Martin Hilbert de la Universitat de Southern Califòrnia “fa tan sols 100 anys, la gent llegia de mitjana al llarg de la seva vida l’equivalent a 50 llibres, com a molt”. En un segle, aquestes xifres han augmentat exponencialment. Si utilitzem com a unitat de mesura un diari (unes 85 pàgines), aquest professor va descobrir que el 1986 rebíem diàriament una quantitat d’informació igual a 40 periòdics. Sí, diàriament! I aquesta xifra s’havia disparat fins als 174 diaris el 2007. Espectacular!

capsulas divan altaÉs el que s’ha anomenat “Infoxicació“, terme de nou encuny de significat evident: el cervell humà està sotmès a una autèntica intoxicació per excés d’informació. Això té moltes conseqüències, lògicament. Una d’elles, per exemple, és que la nostra capacitat d’atenció s’ha reduït en 4 segons des de l’any 2000 i ara és de tan sols 8’25 segons. Inferior a la d’un peix! I una altra conseqüència, fàcil d’endevinar: qualsevol que pretengui comunicar un missatge en aquestes condicions haurà de trobar la manera de no passar desapercebut. És aquí on entren en joc els continguts visuals.

L’ésser humà és una espècie eminentment visual

A vegades se’ns oblida que l’ésser humà està preparat per processar els senyals visuals molt millor que els que estan basats en text. En una entrevista de Nieman Reports amb Marcel Just, director del Center for Cognitive Brain Imaging de la Carnegie Mellon Unviersity, aquest explica: “El cervell humà no va ser dissenyat per processar text imprès. La paraula impresa és un artefacte fet per l’home. És còmoda i pràctica, i ha funcionat molt bé durant molts anys, però és un invent artificial. Per contra, la Mare Natura ha creat en el nostre cervell l’habilitat de veure el món visual i interpretar-lo. Fins i tot el llenguatge parlat és molt més natural que la lectura del llenguatge escrit “.

Això és així, i es fa evident amb una comparació com la que et plantegem en aquest gràfic:

señal

Una comparació eloqüent, no? Al nostre cervell el porta només 150 mil·lisegons processar una imatge. Mentre que un text… I és que gairebé la meitat del cervell està involucrada en el processat visual. Si a això li sumes que les persones en general recorden només un 10% del que senten i un 20% del que llegeixen, però fins a un 80% del que veuen i fan, és evident que els continguts visuals estan destinats a triomfar en l’era de la “Infoxicació“. Tenen totes les de guanyar. Aconsegueixen atreure i mantenir l’atenció. Són fàcils de digerir i assimilar, i són interessants de compartir en xarxes socials.

Vídeos explicatius i infografies, els dos principals tipus de continguts visuals

L’era de la “Infoxicació” ha portat amb si el boom dels continguts visuals, principalment vídeos i infografies. Algunes dades són aclaparadores:

– Es pugen a YouTube 300 hores de vídeo per minut.

YouTube compta amb més de mil milions d’usuaris.

– Les companyies que inclouen un vídeo explicatiu en els seus correus electrònics augmenten entre un 200% i un 300% el nombre de clics.

– Els usuaris d’internet es passen un 88% més de temps en una web amb vídeos que en una que no conté vídeos.

I d’entre els vídeos, els vídeos explicatius s’estan imposant com una versió especialment útil i interessant.

El 2007, la companyia de Seattle Common Craft va crear un vídeo explicatiu anomenat Twitter in Plain English per fer fàcilment comprensible què era i per a què servia Twitter. Està considerat l’inici de l’era dels vídeos explicatius. Però què són els vídeos explicatius? Es tracta de vídeos que utilitzen amb mestria el poder didàctic de les imatges, i combinen un discurs més o menys complex amb il·lustracions animades que ajuden a entendre-ho i assimilar-ho de forma més senzilla i memorable. Aquí tens un exemple:

Les infografies són atractives, didàctiques i fàcilment viralizables

Igual que els vídeos explicatius, les infografies són una gran eina del màrqueting de continguts, perquè permeten presentar una informació complexa de manera clara i ràpida mitjançant la visualització de dades. I una bona prova de la seva popularitat és aquest gràfic en el qual es veu l’evolució de les recerques del terme “infographics” (en anglès) a Google Trends en els darrers 5 anys:

Infographics as seen in Google Trends

I de quina forma podríem acabar millor aquest post que recollint tot el seu contingut (amb algunes dades més d’interès) precisament en una infografia?

infografia visual speech

Categorías: Infografia

Comments 0

Leave a Reply:

Pin It on Pinterest

Share This